Blog, Cikkek, Érdekesség, Hullámvasút, Magamról, Szórakozás

Vidámparkok – Olaszország

2012-09-19

Nem is tudom mennyi idős voltam amikor először voltam vidámparkban Olaszországban, talán 7-8. Többnyire Fiabilandia-ba mentünk mivel az való a gyerekeknek meg mást nem is tudtunk a környéken. Azért ebbe a parkba mentünk mert egy köpésre szálltunk meg mindig, Riccione volt a kedvenc helyünk, és még mindig az Olaszországban, ha nyaralásról van szó (ha síelésről akkor Folgarida). Majd mikor már kezdtünk felcseperedni akkor mondták, hogy van egy park Ravenna-ban ami nagyon jó, tele van mindenféle veszélyes gépekkel, attrakciókkal.

Fiabilandia

Több se kellett rá egy évre elmentünk ebbe a parkba, a neve Mirabilandia. Mindenkinek leesett az álla amikor beálltunk a parkolóba, ami akkora, hogy inkább nem is írom le. Az első szembetűnő látvány az az óriáskerék 90 méter magas Eurowheel. Persze ami még látszódik az a Discovery és a Columbia (az egyik egy Space Shot a másik meg egy Turbo Drop), és a harmadik látnivaló az a Katun. Egy Inverted Roller Coaster, ami arról híres, hogy fent van a sín és csüngnek a kocsik. Nagyon jó gépezet, nem is mertem felülni rá, csak sokadjára, de akkor viszont le sem lehetett robbantani róla, 12-13-14 évesen. El se tudja képzelni, hogy milyen egy ilyen csodálatos szerkezet mellett lenni, pláne felülni rá.

Eurowheel – 90 méter magas

A Katun az a Maya naptárban 7200 napot jelent, így az egész hullámvasút Maya “szenárióba” (színhely) van öltöztetve. Ekkor még nem ültem sok hullámvasúton, de az a hang amikor elindult a lejtőn az hátborzongató, mintha egy sárkány ordítana, vagy nem is tudom. Szegény édesanyám remegő lábakkal ült és várt minket mindig, hogy mikor jövünk, nem-e lesz bajunk. A Bolliger & Mabillard remek munkát végzett evvel a hullámvasúttal, tény és való, hogy nem egy Vekoma gyártmány. Annyira szerettem ezt a hullámvasutat, hogy ez lett a becenevem sok helyen, főleg interneten, hogy Katun. Volt aki Katun Attilának hívott, vagy szimplán Katun-nak, olyan is volt aki azt hitte ez a vezetéknevem.

Katun – A Cobra Roll

Aki ült már Vekoma gyártású hullámvasúton – főleg régieken – az tudhatja, hogy ráznak, nem árammal, hanem menet közben. Ilyen rázós hullámvasút például a Magic Mountain a Gardalandban, ha nem támasztod ki magad egy kettő helyen akkor kék-zöldre tudod püfföltetni magad a kocsiban. Persze nem azt mondom, hogy rossz gyártó, mert mára már profi mint mindegyik hullámvasút gyártó, de akkoriban jó rázós gépeket készítettek.

Magic Mountain

Maradjunk annyiba, hogy szeretem az izgalmakat és az adrenalint és ezekben a parkokban tudja megtalálni az ember magának a megfelelő “veszélyadagot”, inkább itt mint közúton őrülten vezetni, szerintem. Ódákat tudnék zengeni a vidámparkokról és a hullámvasutakról, de a Thrill Ride-okról is, azokat is szeretem. Annyira bele voltunk buzulva Andor barátommal ebbe a világba, hogy RolleCoaster Tycoon-l játszottunk éjjel nappal, tanulmányoztuk a játékok neveit, cégek neveit, kik gyátják, hol gyártják, mennyi vidámpark van, mennyi hullámvasút, melyik a leggyorsabb, melyik a legkülönlegesebb (nekem az X), és persze, hogy miként tudnánk szervezni egy olyan túrát Amerikában, hogy az összes létező parkot bejárjuk és felülünk mindenre.

Discovery – Columbia

Szóval, a mai napra legyen ennyi elég, folytatom még a hullámvasút anekdotámat legközelebb.


Notice: Undefined variable: post in /home/savethes/nagyattila.org/html/wp-content/plugins/hemlock-core/inc/social_share.php on line 22

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/savethes/nagyattila.org/html/wp-content/plugins/hemlock-core/inc/social_share.php on line 22

Még ez is tetszhet