Blog, Cikkek, Érdekesség, Hírek, Magamról

Szoftverrendőrség nálunk

2011-03-24

Szervusztok, szép jó reggelt kívánok mindenkinek!

Egy igencsak maradandó élményt szeretnék megosztani veletek, gyerekfejjel egy ilyen házkutatást megélni nem egy leányálom. Igaz nem most volt az akció, de azért érdemes elolvasni, és tudomásul venni, hogy igenis van vagy volt ilyen és nem csak külföldön itthon is.

Ez körülbelül olyan tízen x éve történt, volt egy kedves ismerősünk itt a városban ahol lakunk, és ő mondta hogy van egy Csiki Szász József nevezetű egyén akitől lehet rendelni szoftvereket. Persze akkoriban még nem igazán volt mindenkinek optikai lemez írója (cd író). Az ismerősünk küldött egy listát, hogy mégis milyen szoftverek érhetőek el nála. Erről a listáról szemezgettünk kb 6-7 lemezt, lemezenként egy ezresért. Ez nem volt kevés pénz akkor. Elküldtük a megrendelést majd jött is a csomag amiben a kért szoftverek voltak. Azt hiszem olyan 2 hónapig semmi nem is történt, csak ezután hívott minket fel az ismerősünk, hogy képzeljük el, ez a József lebukott ezzel az illegális tevékenységével és mivel minden megrendelőnek meg volt a számítógépén a neve és elérhetősége, EGYESÉVEL kimennek hozzájuk. Rögtön mentünk megvenni a jogtiszta Windows 98-at !!! Másnap reggel elkezdtem feltelepíteni az operációs rendszert plusz felraktam az egyetlen egy jogtiszta játékomat ami ott csücsült az asztalon is hála a jó istennek (RollerCoaster Tycoon). Amint kidobta telepítő a Művelet sikeresen végrehajtódott szöveget csengettek (ez nem vicc tökéletes időzítés). Kinéztem és egy civil autó állt a ház előtt a kapuban kettő rendőr kinézetű valakik. Kimentem eléjük mutatták az igazolványukat (szoftverrendőrség PAKS!). Házkutatási parancstól kezdve minden volt náluk, a fenekedbe is benézhettek volna. Be is kérették magukat azon nyomban, majd az egyetlen PC-hez kellett vinni őket. Ott megmutatni a jogtiszta rendszert a matricáját illetve a lemezét. Plusz azokat az alkalmazásokat amik telepítve voltak a gépre. Mivel nem találtak semmit, még így el vitték a számítógépet, bizonyíték gyanánt. Persze mi erősködtünk, hogy nem tudtuk, hogy nem jogtiszták a szoftverek amiket küldtek. Mivel nem volt oda írva se kis betűvel illetve se naggyal. A következő héten édesapámat Paksra idézték a bíróságra. Meg nem mondom neked, hogy milyen “tiszti posztra” biztosan vádlott vagy valami ilyesmire. Szerencsére azt megúsztuk a jó szöveg értelmezéssel és jó kifogásolással illetve azzal, hogy jogtiszta volt minden otthon található alkalmazás (igen az a kettő :-)). A bíróság után átvehette édesapám a számítógépet, MEREVLEMEZ NÉLKÜL!. Mert az bizonyíték, ami marad náluk véglegesen. Ez az ügy itt le is zárult igazából. Tehát én már átéltem ilyen dolgot, sőt a hab a tortára az az volt, hogy 7-8 évre rá elküldték postán a HDD-t azt a 3 Gb-os merevlemezt ami benne volt akkor a gépben, mivel lezárult a nyomozás és elévültek a bizonyítékok. Na ez volt az hab a tortára, de tényleg.

Remélem tetszett :-) Jó kis esti mese, főleg átélni még gyerek fejjel. Azóta szigorúan, csakis jogtiszta termékeket vásárolunk, ezért is van az, hogy az iPhone-m se JailBreakelem, nehogy véletlenül “fényt” kapjak.


Notice: Undefined variable: post in /home/savethes/nagyattila.org/html/wp-content/plugins/hemlock-core/inc/social_share.php on line 22

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/savethes/nagyattila.org/html/wp-content/plugins/hemlock-core/inc/social_share.php on line 22

Még ez is tetszhet