Blog, Cikkek, Magamról

Weblap történelmem.

2011-02-27

…Valahol el kell kezdeni mindent, jelen esetben a webszerkesztest. Honlapokkal először olyan hét évesen találkoztam, már akkor lenyűgöztek ezek az infomáció és hírközlő médiumok. Ilyen fiatalon örültem, ha találkozhattam egyáltalán a világhálóval, nemhogy még sajátot üzemeltetni, úgyhogy ezt az ötletet hibernáltam későbbre. Ez a “később” 2002-ben érkezett el, ekkor vetődött fel az az ötlet egy kedves barátom jóvoltábol, hogy kéne készíteni egy magyar nyelvű hullámvasutakkal foglalkozó úgymond “fansite”-t. Mivel ekkoriban még csak ő volt benne komolyabban a webszerkesztésben ezáltal ő is kezdte az oldalt felépíteni. Látván hogy ő Microsoft FrontPage-n készíti, én feltelepítettem a szoftvert.

ViceKatun:

ViceKatun főoldala

A legelső weboldalamat tehát a FrontPage segítségével hoztam létre. Akkoriban nagyon Grand Theft Auto függő voltam, ha lehet így fogalmazni, tehát a téma adott volt. Igencsak kezdetleges formája volt az oldalnak, volt egy fekete háttér és mindent táblázatokba tettem, a híreket, cikkeket, letöltéseket, linkeket. Szó mi szó igénytelen volt és ronda, de nekem akkoriban megfelelt, mivel se jobbat se szebbet alkotni nem tudtam, de a tartalom az profi volt, már amennyit egy 14-15 éves gyerek kitud hozni magából. Nem ismertem a css és a Photoshop fogalmát akkor, többnyire a képszerkesztői tudásomat és igényeimet akkor a Paint alkotta. Vicces visszanézni az akkori fogalmazásaimat, képszerkesztéseimet, mert azért mára már egészen kikupálódott mindkettő tulajdoságom. A menüért felelős javascriptet és egyéb az oldalt felépítő modulokat a Dynamic Drive-ról töltöttem, ezek működéséről halvány lila dunsztom sem volt, csak letöltöttem és az oldal forrásában hivatkoztam rájuk. A színek eléggé rikítóak voltak, sőt össze se illettek, de mégsem zavarta olyan nagyon a szemet, ha az ember hosszú időt töltött a szájton. Úgy frissítettem az oldalt, hogy amely fájlt vagyis oldal elemet szerkesztettem értelemszerűen azt másoltam fel az FTP-re. Hozzátenném természetesen ingyenes tárhelyen volt az oldal, azt hiszem UW-n vagy ATW-n, a domain adott volt, de ragaszkodtam a try.hu-s végződéshez. A nevet nagyon kreatívan a Grand Theft Auto Vice City adta, vagyis a játék alnevének első fele, a második fele a Katun, az a saját internetes becenevem (erről később), így összeadva a kettőt jött ki a végeredmény. Ennyit ez első weboldalamról.

SteamPowa:

A második szájtom az első után jó pár évvel később született meg. Az ötlet egy nyáron született meg fűnyírás közben (mivel ilyenkor sokat lehet agyalni az élet nagy dolgain, illetve ötletein). A lényege az volt hogy magyar “rajongói oldalt” hozzak létre a tört Steam-ről illetve ennek különböző fajtáira. Ugye a Steam az a Valve által készített játék letöltő kliens, amin keresztül játékokat vehetünk és különféle eszközök segítségével saját dedikált szervert hozhatunk létre, illetve módosíthatjuk a játékokat (SDK-k melyekben pályákat alkothatunk vagy egyedi modelleket hozhatunk létre). Akkoriban léteztek tört Steam-k melyekkel bármilyen szoftvert vagy játékot letölthettünk velük, sőt tovább megyek, játszhattunk velük multiplayer-t (ez később módosult). Kiemelném, hogy nem támogatom az illegális dolgokat és warez jellegű szájtokat és letöltéseket. Megvolt a téma, hogy miről készítsek oldalt. Töltöttem egy egyszerű websablont amiből átalakítottam a saját ízlésem szerint a grafikát, azért hozzátenném rengeteg időt elvett ez annak idején mivel olyan sokat nem értettem még akkor sem a webprogramozáshoz. Mégis összejött az oldal, volt forgalma, volt látogató rendesen és volt tartalom is bőven. Igazából ez csak egy egyszerű HTML kódolású oldal volt, tehát semmi php+mysql-es CMS rendszer bejelentkezéssel, regisztrációval, fórummal, szavazással nem volt rajta. Ez volt a SteamPowa V.1, tehát az első SteamPowa, első verzió. Ugyanebben az évben 2005 végén ismét változtattam a kinézeten, de szerintem rosszabb lett így, akkoriban jó ötletnek tűnt, de így utólag visszanézve katasztrófa volt. Adtam neki egy “becenevet” is, de csak a cikk kedvéért: SteamPowa 2:

SteamPowa 2

Az oldal sablon ötletet az eredeti Steam oldal adta, így ugyanazok voltak fent majdnem, a kivétel az volt hogy a letöltés-nél a tört programot lehetett megkaparintani. Persze a szövegeket is lefordítottam magyarra így könnyebb volt a tájékozódás az oldalon, a fórum az maradt csak a főoldal kinézete változott. Hozzá kell tegyem ezen a fórumon rengeteg regisztrált felhasználó volt, több mint ezer egyedi regisztráció volt bejegyezve. A fórumot az ingyenes phpBB fórum motor hajtotta, ami igazán jó választás volt. Mivel ezt a sablont hamar meguntam így átnyergeltem a Php-Nuke CMS rendszerre, ami igazán “menő” volt akkoriban. Ismét váltás: SteamPowa 3, Php-Nuke 1:

Az első php-nuke-os SteamPowa kinézet

Immáron egy igazi PHP-s CMS rendszer alatt dübörgött a szájt, híreket írtam, cikkeket, voltak letöltések és persze fórum is. Magát a rendszert nem volt könnyű telepíteni egy ingyenes tárhelyre, voltak kisebb nagyon galibák, de a toldozott foltozott Php-Nuke megtette a hatását működött és élvezhetően lehetett böngészni. A kinézet elég érdekes volt, kifejezetten kezdetleges de mégis olyan egyedi. Még akkor sem voltam nagy Photoshop mágus, csak szerettem volna ezzel dolgozni hogy a későbbiekben, már reflexből tudjam hol vannak az alapvető eszközök és beállítások.

 

Folytatása következik…


Notice: Undefined variable: post in /home/savethes/nagyattila.org/html/wp-content/plugins/hemlock-core/inc/social_share.php on line 22

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/savethes/nagyattila.org/html/wp-content/plugins/hemlock-core/inc/social_share.php on line 22

Még ez is tetszhet